Híreink

Veszprémi közvilágítás: ki segíthet?

Veszprém – Egyik dózsavárosi olvasónk jelezte felénk, hogy a Szent István utcában február végétől közel egy héten át nem égett a közvilágítás, melynek okán sötétedés után nem nagyon merészkedett a kapuján kívülre.

Az ügyön felbuzdulva utánajártunk, hogy kihez kell fordulni, ha valaki ilyet tapasztal, ami közben azt is megtudtuk, hogy igazából egy lámpa nem égett a szóban forgó utcában, és a javítás a határidő előtt – azaz egy hét alatt – kész is lett. A Veszprémi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájánál is tudják, hogy ha a közvilágításban hiba merül fel, az kellemetlenségeket okoz a lakosságnak, ezért igyekeznek a leghamarabb elvégeztetni a szükséges javításokat.

– A közvilágítás helyzete eléggé összetett. A helyi önkormányzatokról szóló törvény feladatul jelöli meg a közvilágításról való gondoskodást. A gyakorlatban ez többféle feladatot jelent: az üzemeltetést, a szükséges villamos energia biztosítását, a közvilágítással el nem látott területeken a hálózat megtervezését, kivitelezését – kezdte Melich Antal, a Városüzemeltetési Iroda közműkezelő ügyintézője.

– Az úgynevezett passzív eszközök – kábelek, oszlopok, kandeláberek – javítása a tulajdonos feladata. A hálózat túlnyomó része az E.ON tulajdonában van. Az utóbbi években az önkormányzat saját beruházásában megvalósult közvilágítási hálózatok önkormányzati tulajdonban maradtak. Az E.ON munkatársaival szoros munkakapcsolatban vagyunk, hiszen a hálózatukon fellépő hiba sok lámpa működésére lehet hatással. Az aktív eszközök, például a lámpatestek alkatrészeinek karbantartását, javításának költségét az önkormányzat viseli, bár nagy részük az E.ON tulajdona – mondta még Melich Antal, majd hozzátette, hogy sok hibabejelentés érkezik a lakosság részéről, melyek többségénél tanácstalanságot tapasztalnak, hogy hová is kell fordulni.

Megtudtuk azt is, hogy amennyiben az egész utcában vagy egy nagyobb szakaszon nem működik a közvilágítás, akkor valószínűleg a hálózat lehet a hibás, amit az E.ON felé érdemes bejelenteni, míg ha csak egy-kettő lámpa nem működik a környéken, azt a polgármesteri hivatalban, illetve közvetlenül a javítást végző vállalkozásnál lehet jelezni.

Veszprém, Gyulafirátót, Kádárta területén közvilágítási hiba bejelentésére a Gátiba Energie Kft.-nél van lehetőség.

Hibabejelentését itt teheti meg…

Forrás: VEOL

Read more...